вторник, 11 декември 2012 г.


Как да стоплим тялото и душата си през зимния сезон

Декември е и макар да не ни се иска на вън вече е студено, често мрачно и неприветливо. И когато слънцето с дни се губи някъде, стъмва се рано и навън вали сняг, всеки има нужда от топлина, уют и малко удоволствия.
Ето моята рецепта за създаване на добро ностроение в предпразничните дни - чаша топла напитка, хубава музика, запалена свещ, компанията на добър приятел, а защо не и парче домашно изпечен сладкиш.
Някак традиционно свързваме зимата с чаша топъл чай, но аз предлагам да разчупим традицията и да помислим за капучино, горещ шоколад, мляко с мед и канела и още много други доставящи топлина и наслада напитки.
Тук ще ви предложа няколко бързи, лесни и вкусни рецепти, както и малко история.
След кафето и чая може би най често поръчваме капучино. Родината му е слънчева Италия и една от историите разказва, че тази напитка съчетала в себе си нежния вкус на топло мляко и силния аромат на прясно смляно кафе е приготвена за пръв път от монасите капуцини през 16 век.
 Хубавото капучиното се приготвя от 25 мл. еспресо от качествено кафе и 125 мл. разбито на пухкава пяна и загрято до 55-60 градуса прясно краве мляко. И за да бъде още по- вкусно се поднася в предварително затоплена чаша.
Наред с капучиното любима напитка е и горещия шоколад. Той е предпочитана сладост в студеното време и може да бъде приготвен с различни аромати и вкусове.  Първият шоколад е направен в Америка от ацтеките, населявали територията на днешно Мексико, а е пренесен в Европа през далечната 1550 година от испанците, като постепенно набира популярност, за да стане любим десерт на милиони хора.
Ето така можете да си приготвите горещ шоколад у дома.
В 500 мл. загрято прясно мляко се слагат около 140 гр. натурален или млечен шоколад натрошен на парченца и 2 ч. л. кафява захар. Разбърквасе внимателно докато се получи еднородна смес, без да оставяте да кипва. След като сместта заври се сваля от котлона се прибавят 2 с. л. бита сметана. Може да прибавите ванилия или канела, смлени на ситно лешници, или пък няколко капки Амарето ликьор, за любителите на леко горчивия аромат.
Ето го и топлото мляко с мед и канела. Успокояваща, ароматна и здравословна напитка подходяща за всички. Приготвя се лесно от 600 мл. прясно мляко, 2 ч. л. кафява захар, щипка или пръчка канела и 2 супени лъжици мед. Ако имате проблеми със заспиването това определено е вашето питие.
Разбира се няма да забравя и за чая. Тук изборът е огромен и има по нещо за всеки вкус- български чай от букет различни билки, плодов, зелен, бял, черен.  Ако решите да се спрете на истински черен или зален чай ви препоръчвам, след като кипнете водата да я оставите за 2-3 минути да се „успокои“ и тогава да залеете чаените листенца за 3-4 мин, достатъчно време, за да могат те да пуснат аромата си.
И понеже споменах в началото за домашен сладкиш нека споделя и рецептата за един страхотен кекс от моето детство. Необходими са 4 яйца, 2 ч.ч. захар, един бакпулвер, 2 ванилии, ¾ ч.ч. олио, 3 ч.ч. брашно, малко безалкохолно и 2 с.л. смляно кафе. Разбиват се яйцата, захарта, ванилията, бакпулверът, олиото и постепенно се прибавят 2 чаши брашно. Образува се гъста смес, която се разрежда с малко безалкохолно и се добавя последната чаша брашно. Сместта се изсипва в подходяща форма, като се оставя съвсем малко от нея и се прибавя кафето, разбърква се добре и се изсипва върху другата смес. Пече се на 180 градуса за около 40-50 минути.
Без значение каква напитка ще изберем, дали че добавим към нея парче домашен сладкиш, дали ще имаме на масата запалена свещ и ще слушаме  хубава музика мисля, че най-важно е да има с кого да споделим доброто настроение и уюта в студените зимни дни.













  

Няма коментари:

Публикуване на коментар