Как
да стоплим тялото и душата си през зимния сезон
Декември е и
макар да не ни се иска на вън вече е студено, често мрачно и неприветливо. И
когато слънцето с дни се губи някъде, стъмва се рано и навън вали сняг, всеки
има нужда от топлина, уют и малко удоволствия.
Ето моята рецепта за създаване на добро
ностроение в предпразничните дни - чаша топла
напитка, хубава музика, запалена свещ, компанията на добър приятел, а защо не и
парче домашно изпечен сладкиш.
Някак традиционно свързваме зимата с чаша
топъл чай, но аз предлагам да разчупим традицията и да помислим за капучино,
горещ шоколад, мляко с мед и канела и още много други доставящи топлина и
наслада напитки.
Тук ще ви предложа няколко бързи, лесни
и вкусни рецепти, както и малко история.
След кафето и
чая може би най често поръчваме капучино. Родината му е слънчева Италия и една
от историите разказва, че тази напитка съчетала в себе си нежния вкус на топло
мляко и силния аромат на прясно смляно кафе е приготвена за пръв път от
монасите капуцини през 16 век.
Хубавото
капучиното се приготвя от 25 мл. еспресо от качествено кафе и 125 мл. разбито
на пухкава пяна и загрято до 55-60 градуса прясно краве мляко. И за да бъде още
по- вкусно се поднася в предварително затоплена чаша.
Наред с
капучиното любима напитка е и горещия шоколад. Той е предпочитана сладост в
студеното време и може да бъде приготвен с различни аромати и вкусове. Първият шоколад е направен в Америка от
ацтеките, населявали територията на днешно Мексико, а е пренесен в Европа през
далечната 1550 година от испанците, като постепенно набира популярност, за да
стане любим десерт на милиони хора.
Ето така можете да си приготвите горещ
шоколад у дома.
В 500 мл. загрято прясно мляко се слагат
около 140 гр. натурален или млечен шоколад натрошен на парченца и 2 ч. л.
кафява захар. Разбърквасе внимателно докато се получи еднородна смес, без да
оставяте да кипва. След като сместта заври се сваля от котлона се прибавят 2 с.
л. бита сметана. Може да прибавите ванилия или канела, смлени на ситно лешници,
или пък няколко капки Амарето ликьор, за любителите на леко горчивия аромат.
Ето го и топлото
мляко с мед и канела. Успокояваща, ароматна и здравословна напитка подходяща за
всички. Приготвя се лесно от 600 мл. прясно мляко, 2 ч. л. кафява захар, щипка
или пръчка канела и 2 супени лъжици мед. Ако имате проблеми със заспиването
това определено е вашето питие.
Разбира се няма
да забравя и за чая. Тук изборът е огромен и има по нещо за всеки вкус- български
чай от букет различни билки, плодов, зелен, бял, черен. Ако решите да се спрете на истински черен или
зален чай ви препоръчвам, след като кипнете водата да я оставите за 2-3 минути
да се „успокои“ и тогава да залеете чаените листенца за 3-4 мин, достатъчно
време, за да могат те да пуснат аромата си.
И понеже
споменах в началото за домашен сладкиш нека споделя и рецептата за един
страхотен кекс от моето детство. Необходими са 4 яйца, 2 ч.ч. захар, един
бакпулвер, 2 ванилии, ¾ ч.ч. олио, 3 ч.ч. брашно, малко безалкохолно и 2 с.л.
смляно кафе. Разбиват се яйцата, захарта, ванилията, бакпулверът, олиото и
постепенно се прибавят 2 чаши брашно. Образува се гъста смес, която се разрежда
с малко безалкохолно и се добавя последната чаша брашно. Сместта се изсипва в
подходяща форма, като се оставя съвсем малко от нея и се прибавя кафето,
разбърква се добре и се изсипва върху другата смес. Пече се на 180 градуса за
около 40-50 минути.
Без значение
каква напитка ще изберем, дали че добавим към нея парче домашен сладкиш, дали ще
имаме на масата запалена свещ и ще слушаме хубава музика мисля, че най-важно е да има с
кого да споделим доброто настроение и уюта в студените зимни дни.
Няма коментари:
Публикуване на коментар